Přechod podniku z konvenčního na ekologické zemědělství v podhorských oblastech - Mráčková, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce bylo posouzení podmínek a vhodnosti vlastní zemědělské farmy pro konverzi. Řešené hospodářství se nachází ve vrcholných partiích Novohradských hor, okrese Český Krumlov. Nadmořská výška antropogenního bezlesí se pohybuje kolem 850 m n. m., jedná se o území, které bylo až do nedávné doby zahrnuto do hraničního pásma s Rakouskem. Hlavním výrobním programem podniku je živočišná výroba, a to chov krav bez tržní produkce mléka. K rozboru subjektivních i objektivních předpokladů vhodnosti farmy pro konverzi bylo použito metody SWOT analýzy. Ta sloužila k rozboru silných stránek, slabostí, příležitostí a hrozeb. Na základě výsledků bylo provedeno posouzení se zpracovanými informacemi z literárních zdrojů. Ze zjištěných skutečností vyplynulo, že současný stav konvenčního hospodaření již plně odpovídá principům a požadavkům uplatňovaných v systému ekologického hospodaření. V závěru bylo konstatováno, že farma má nejlepší předpoklady pro úspěšnou konverzi.
Conversion of farm from conventional to organic farming in submountain areas
Keywords: Ekologické zemědělství; konvenční zemědělství; přechodné období; živočišná výroba; rostlinná výroba; marginální oblasti; SWOT analýza; biopotraviny; Organic farming; conventional farming; transitional period; animal production; plant production; marginal areas; SWOT analysis; organic foods