Hodnocení rizik výkonu služby u policistů služebně zařazených na obvodním oddělení Krajského ředitelství Policie Jihočeského kraje, Územního odboru Český Krumlov - Vaněček, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2017)
Téma bakalářské práce Hodnocení rizik výkonu služby u policistů služebně zařazených na obvodním oddělení Krajského ředitelství Policie Jihočeského kraje, Územního odboru Český Krumlov bylo zvoleno z důvodu zjištění a hodnocení, jakými právními předpisy je u Policie České republiky řešena bezpečnost práce a typové činnosti integrovaného záchranného systému a dále, zda jsou správně a kvalitně definována rizika, která bezprostředně ohrožují policisty zařazené na Obvodních odděleních Krajského ředitelství Policie Jihočeského kraje, Územního odboru Český Krumlov při výkonu jejich služby. V bakalářské práci jsou dále popsány individuální ochranné prostředky, které mají k dispozici policisté zařazení na obvodních odděleních v návaznosti na typové činnosti integrovaného záchranného systému. Dále bakalářská práce popisuje integrovaný záchranný systém a charakterizuje Policie České republiky, jako celek a jejich činnosti. Bakalářská práce, tedy její teoretická část je rozdělena do sedmi podkapitol, přičemž v první kapitole je jednoduše popsán integrovaný záchranný systém, druhá kapitola se zabývá Policií České republiky, jako celku a dále začleňuje Policie České republiky do integrovaného záchranného systému. Třetí kapitola popisuje organizaci a činnosti Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje a Obvodních oddělení nacházející se na územním odboru Český Krumlov. Čtvrtá a pátá kapitola již detailněji charakterizuje Obvodní oddělení policie územního odboru Český Krumlov a popisuje činnosti těchto obvodních oddělení. Šestá kapitola se zabývá samotnou bezpečnostní a ochranou zdraví při výkonu služby u Policie České republiky, kde jsou uvedeny právní normy a interní akty řízení k bezpečnosti práce, obsah a četnosti školení. Sedmá kapitola popisuje pojem riziko, jakým způsobem ho definovat, postup při hodnocení rizik a jsou zde uvedena vybraná rizika, která mohou nejvíce ohrožovat policisty při výkonu služby. Cílem práce bylo posouzení právních norem České republiky a interních aktů řízení u Policie České republiky, které se zabývají vyhledáváním, definováním a vyhodnocováním rizik, které nejvíc ohrožují policisty při výkonu služby v návaznosti na bezpečnost práce, zda tyto právní předpisy a interní akty řízení dostatečným způsobem řeší rizika a bezpečnost práce u Policie České republiky. Druhým cílem bylo zjištění a vyhodnocení informovanosti a znalosti policistů a vedoucích policistů služebně zařazených na Obvodních odděleních v rámci Územního odboru Český Krumlov, Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje a posoudit, zda jsou řadoví policisté i vedoucí policisté dostatečně proškolováni a zda jsou jejich znalosti ohledně rizik, bezpečnosti ochrany zdraví při práci a požární ochraně dostatečné. Zjišťování informovanosti a znalostí policistů služebně zařazených na obvodních odděleních Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, Územního odboru Český Krumlov a vedoucích policistů zařazených na obvodních odděleních Krajského ředitelství Policie Jihočeského kraje, Územního odboru Český Krumlov bylo provedeno kvantitativním výzkumem formou dotazníků. Výsledkem dotazníkového průzkumu bylo zjištěno, že znalosti vedoucích pracovníku obvodních odděleních policie jsou na velmi dobré úrovni, z důvodu, že celková úspěšnost byla 81,25% správných odpovědí. Na druhou stranu znalosti řadových policistů zařazených na obvodních odděleních nebyly na takové úrovni, kdy celková úspěšnost byla 52,39%. V rámci vyhodnocení individuálních ochranných prostředků bylo provedeno šetření, k ochranným prostředkům které mají k dispozici policisté zařazení na obvodních odděleních Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, Územního odboru Český Krumlov ve vztahu k typovým činnostem integrovaného záchranného systému, ale i k běžnému výkonu služby, přičemž bylo zjištěno, že policisté jsou dostatečně vybaveni ochrannými prostředky pouze pro zákrok proti aktivnímu střelci a to balistickými ochrannými prostředky. Jinými individuálními ochrannými
Risks assessment of performing service for policemen who are employed at District Department of the Regional Police Directorate of South Bohemian Region, the Territorial Department Český Krumlov
Keywords: Bezpečnost a ochrana zdraví při práci; riziko; IZS; Safety and Health protection during work; risk; IZS