Decentralizované orgány Evropské unie - Líbalová, Beata (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce na téma Decentralizované orgány Evropské unie se zabývá rozborem evropských agentur. Úvodem informuje o právní struktuře Evropské unie a o dělení její politiky do tří pilířů a nastiňuje fungování čtyř hlavních institucí Evropské unie. Popisuje historii zakládání agentur, jejich právní základ a rámec činnosti. Odhaluje fungování agentur v rámci institucí Evropské unie, kdo má jaké kompetence a pravomoci. V závěru práce zkoumá existenci agentur, zda jsou agentury využitelné či zbytečné.
Decentralised bodies of the European Union
Les organismes décentralisés de l´Union europpéenne
Keywords: agentura; Evropská unie; pilíř; Evropská komise; Evropský parlament; Rada Evropské unie; pravomoc; odpovědnost; orgán; instituce; činnost; nařízení; agency; European Union; pillar; European Commission; European Parliament; Council of the Europaen Union; power; responsibility; body; institution; activity; regulation