Změny kvality vody v koupalištích ve volné přírodě a v koupacích oblastech v průběhu letní sezóny - Maršálková, Alena (Jihočeská univerzita, 2010)
Dobrá kvalita vody ke koupání je stále významnejší faktor, podle kterého si vybíráme letní dovolenou, místo víkendového pobytu nebo cíl výletu. V Ceské republice lze vody ke koupání rozdelit dle zákonného statutu na koupalište ve volné prírode, povrchové vody využívané ke koupání (tzv. koupací oblasti), ostatní vodní plochy nebo koupalište umelá. V diplomové práci jsem se zabývala pouze koupališti ve volné prírode a koupacími oblastmi. Rozdíl mezi nimi spocívá v tom, že koupalište ve volné prírode má svého provozovatele, který sleduje jakost vody a zabezpecuje další služby na brehu. Obvykle je zde vybíráno vstupné. Koupací oblasti nemají žádného provozovatele a sledováními jakosti vody jsou povereny príslušné krajské hygienické stanice. V Ceské republice je v soucasné dobe pravidelne, každou koupací sezónu, sledováno 188 koupališt ve volné prírode a koupacích oblastí. Pro svuj výzkum jsem vybrala ctyri lokality z kraje Jihomoravského a ctyri z kraje Jihoceského. Ke každé z techto osmi lokalit jsem shromáždila výsledky laboratorních analýz vcetne kategorií jakosti vody za koupací sezóny posledních peti let, tedy od roku 2005. Pomocí techto získaných dat jsem posuzovala vývoj kvality vody jak v prubehu koupací sezóny roku 2009, tak její vývoj v posledních peti letech. Na základe jednotlivých kategorií jakosti vody jsem se také pokusila o srovnání kvality vody v Jihomoravském a Jihoceském kraji a také o srovnání kvality vody mezi jednotlivými odberovými místy jedné lokality. Posledním zámerem bylo zhodnocení nekterých opatrení a zákroku za úcelem zlepšení kvality vody. Zde jsem se zamerila zejména na rybník Olšovec v Jihomoravském kraji a VN Orlík v Jihoceském kraji. Z výsledku vyplývá, že zmeny kvality vody v prubehu koupací sezóny 2009 ani v prubehu posledních peti let nejsou nijak markantní. Výraznejší výkyvy v kvalite vody byly zaznamenány pouze u nekterých lokalit v prubehu koupací sezóny 2007. Ani mezi jednotlivými kraji nebyly v kvalite vody zjišteny významné rozdíly. Podíl jednotlivých kategorií jakosti vody se mezi temito dvema kraji nelišil o více jak o 4%. Dá se tedy ríci, že kvalita vody ve vybraných lokalitách Jihomoravského a Jihoceského kraje je srovnatelná. Co se týce nekterých zákroku a opatrení provádených za úcelem zlepšení kvality vody, je duležité zamerit pozornost také na širší okolí dané lokality, protože práve to muže být casto zdrojem látek zhoršujících kvalitu vody.
Changes in water quality in outdoor swimming pools and swimming areas during the summer season
Keywords: koupalište ve volné prírode; koupací oblast; koupací sezóna; sinice; vodní kvet; outdoor swimming pool; swimming area; swimming season; blue-green algae; water bloom