Úloha ošetřovatelství v prevenci poruch příjmu potravy - Šenkýřová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Prevence poruch příjmu potravy je důležitá, neboť se jedná o jedno z nejčastějších a nejzávažnějších onemocnění dospívajících dívek a mladých žen se závažnými somatickými, psychickými a sociálními důsledky. Léčba poruch příjmu potravy je svízelná a ne vždy úspěšná. Jedná se totiž o onemocnění, u kterých je obtížné navodit potřebnou motivaci a spolupráci pacienta k léčbě. Pacienti trpící poruchami příjmu potravy mají zkreslenou představu o vlastním těle, své tělesné hmotnosti a tvaru postavy. Nadměrné snížení tělesné hmotnosti má dopad na zdravotní stav. Nejzávažnějšími komplikacemi jsou komplikace kardiovaskulární, při nichž může dojít až ke smrti pacienta. Mentální anorexie patří k psychiatrickým onemocněním s nejvyšší úmrtností, která dosahuje až 18%. Prvním cílem diplomové práce bylo zjistit výskyt rizika vzniku poruch příjmu potravy u žáků 2. stupně základní školy. Druhým cílem bylo zmapovat informovanost žáků 2. stupně základní školy a zjistit zdroj informací. Ke zpracování problematiky byl použit kvantitativní výzkum. Jako metoda sběru dat bylo zvoleno dotazování, technikou dotazníku. Při výzkumu byl použit standardizovaný dotazník EAT ? 26, který obsahoval 26 uzavřených otázek. Další část našeho dotazníku zahrnovala 5 uzavřených otázek, které zjišťovaly identifikační údaje respondentů, 2 otázky polouzavřené, při kladné odpovědi bylo nutno písemně doplnit odpověď, kterou vyplnili všichni kladně odpovídající žáci, a 1 polouzavřená otázka s možností doplnit odpověď jiné. Dotazník vyplnilo 141 žáků 5. ? 9. ročníku Základní školy Grünwaldova v Českých Budějovicích. Z výsledků vyplývá, že riziko poruch příjmu potravy u dívek a u chlapců je srovnatelné. Dle zjištěných výsledků se u žáků 5. ročníku objevuje nejmenší riziko vzniku poruch příjmu potravy, neboť se ještě nezabývají vlastním vzhledem, postavou a tělesnou hmotností jako respondenti vyšších ročníků. Spokojenost s tělesnou hmotností je nejvyšší u žáků 5. ročníku, u žáků vyšších ročníků se snižuje. U našich respondentů se neobjevilo riziko vzniku poruch příjmu potravy, přesto je nutné zabránit nárůstu tohoto rizika. Je třeba zde vyzdvihnout edukační a preventivní roli sestry. Ta může zabránit případnému zvýšení rizika vzniku poruch příjmu potravy v pozdějším věku nebo dokonce propuknutí mentální anorexie či mentální bulimie.
The role of nursing in the prevention of eating disorders
Keywords: ošetřovatelství; poruchy příjmu potravy; prevence; rizikové faktory; společnost; nursing; eating disorders; prevention; risk factors; society