Senioři a dobrovolnictví (v kontextu soudobé občanské společnosti) - Ostrá, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část se dělí na tři hlavní kapitoly: občanská společnost, dobrovolnická činnost a život ve stáří. První část se zabývá občanskou společností a s tím související občanský sektor. V druhé části se nastiňuje terminologie dobrovolnictví (dobrovolnické činnosti), jsou zde vysvětleny pojmy dobrovolnictví a dobrovolník, popsány druhy dobrovolnictví a rozebrána motivace dobrovolníků. Třetí kapitola pojednává o životě ve stáří. Zaměřuje se na vymezení pojmů stárnutí a stáří,na seniory v kontextu společnosti a na aktivity ve stáří. Přibližuje současné postoje společnosti, které jsou shrnuty do dvou názorových proudů: skeptického a optimistického (koncept úspěšného stárnutí). Praktická část mapuje motivaci dobrovolníků seniorů k aktivní dobrovolnické činnosti ve Vodňanech a v Drahonicích. Dále zjišťuje zda převažují mezi dobrovolníky spíše ženy než muži, a také jaká dobrovolnická činnost je typická pro seniory dobrovolníky. Tyto informace byly zjišťovány přímo ve spolcích a sdruženích zabývající se dobrovolnickou činností na základě kvantitativního výzkumu - metodou dotazování a technikou standardizovaného rozhovoru s dobrovolníky seniory.
Seniors and volunteerism (in the context of contemporary civil society)
Keywords: občanská společnost; občanský sektor; dobrovolnická činnost; dobrovolnictví; dobrovolník; senioři; stárnutí; aktivity ve stáří; civil society; civic sector; voluntary work; volunteerism; volunteer; seniors; the elderly; ageing process; activities in old age