Ošetřovatelská péče o pacienty s kožní chorobou z cévních příčin - Džurná, Markéta (Jihočeská univerzita, 2017)
Kožní choroby jsou často spojené s poruchami cévního systému. Často bývá porušen cévní systém dolních končetin. Pro naši práci byly stanoveny dva cíle. První cíl měl za úkol zjistit specifika ošetřovatelské péče u pacientů s vybranými kožní chorobami z cévních příčin. Druhým cílem bylo zjistit nejčastější ošetřovatelské problémy u pacientů s vybranou kožní chorobou z cévních příčin. Na základě cílů byly vytvořeny tři výzkumné otázky. První výzkumná otázka byla směřována na sestry i pacienty - Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče u pacientů s vybranými kožními chorobami z cévních příčin? Druhá výzkumná otázka byla také společná pro sestry i pacienty - Jaké jsou nejčastější ošetřovatelské problémy u pacientů s vybranými kožními chorobami z cévních příčin? Třetí výzkumná otázka byla mířena pouze na sestry - Na jaké oblasti ošetřovatelské péče se zaměřují sestry u pacientů s vybranými kožními chorobami z cévních příčin? Pro zpracování výsledků byla zvolena forma kvalitativního výzkumného šetření metodou polostrukturovaných rozhovorů. Osloveni byli pacienti s onemocněním bércového vředu a sestry, které poskytují ošetřovatelskou péči těmto pacientům. Po získání informací o bércovém vředu a ověřením na konkrétních případech bylo zjištěno, že pro pacienty je největším problémem bolest, sekrece z rány, zápach a otok. Z výsledků dále vyplynulo, že specifika ošetřovatelské péče jsou v aseptickém přístupu při převazu rány, v péči o bolest a ve správné edukaci pacienta a rodiny. Dle mého názoru je důležité věnovat pozornost také sociálně kulturnímu dopadu na pacienty, jelikož se prokázalo, že pacienti mají poruchy spánku, trpí sociální izolací a mají pocity méněcennosti. Práce bude sloužit jako zdroj informací pro studenty nelékařských oborů v odborných předmětech.
Nursing care for the patients with dermatological disease from vascular causes
Keywords: Bércový vřed; sestra; pacient; specifika ošetřovatelské péče; bolest; Gaskin ulcer; nurse; patient; specific of nursing care; pain