Účetní oceňování kulturních památek, sbírek, předmětů kulturní hodnoty a církevních staveb - Jarošová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem příspěvku je prezentovat navrhované změny, diskutovat jejich současnou podobu, při platnosti základních účetních zásad, dodržovat věrný a poctivý obraz účetnictví a poukázat na praktický význam tohoto druhu majetku pro rozvoj region. Zákon o účetnictví č. 304/2008 Sb., kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb., upravuje povinnosti vlastníků a správců kulturních památek, sbírek muzejní povahy, předmětů kulturní hodnoty a církevních staveb. Nově podle tohoto zákona jsou povinni zaznamenávat tato aktiva v účetnictví. Registrace majetku, by měla přinést zlepšení. S tím se nám nabízí řada otázek. Nesmíme zapomínat, že nemovitost jako kulturních památek, sbírek muzejní povahy nebo předmětů kulturní hodnoty, mají nejen finanční hodnotu, ale i historickou. Příspěvek je věnován změnám právního předpisu, jejich dopadu na registraci a podmínkám ocenění tohoto druhu majetku.
The accounting valuation of cultural heritage, nature of museum collections, objects of cultural value and religious buildings
Keywords: účetnictví; oceňování; kulturní památka; Centrální evidence sbírek; IPSASs; accounting; valuation; cultural heritage; Central Register of Collections; IPSASs