Odtokové poměry a jejich změny v povodích ČR i v zahraničí - Ryšavá, Radka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce je orientovaná na odtok, jeho vznik, složky a faktory, které tento odtok ovlivňují. Dále je zaměřena na hydrosféru, hydrologický cyklus a v neposlední řadě je zaměřena na změny odtokových poměrů v ČR i zahraničí, závisejících na podnebí a na zdroji vodnosti řek. Mezi zdroje vodnosti řek řadíme například dešťové srážky, tající sníh, podpovrchové vody, tající ledovec. Dále se tato bakalářská práce zabývá odtokovými poměry a jejich změnami v povodí ČR i v zahraničí a je vyhotovena v podobě literární rešerše. Definuje základní pojmy této problematiky a podrobně vysvětluje jednotlivé složky odtoku. Mezi složky odtoku řadíme povrchový, podpovrchový a podzemní odtok. Dále popisuje hydrologický cyklus, který může být malý či velký. Voda se na zemský povrch dostává v podobě srážek, například v podobě sněhu, nebo deště. Tyto srážky mají vliv na odtok.
Runoff circumstances and changes in river basins of the Czech Republic and abroad
Keywords: Odtokový poměr; odtokový součinitel; odtokový režim; vodní režim; Drainage conditions; runoff coefficient; drainage system; water system