Klíč k určování hroznýšovitých hadů pro potřeby ČIŽP. - Vörös, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Druhy podčeledi Boinae se těší velkému zájmu chovatelů z mnoha důvodů, ať už se jedná o velikost, atraktivní zbarvení či způsob lovu kořisti. Několik druhů je však endemických, jsou ohroženy úbytkem biotopu či jinými příčinami, a tak podléhají úmluvě CITES, či jsou umístěny na Červeném seznamu IUCN. V posledních dvaceti letech se odehrálo mnoho změn v taxonomii všech rodů. Byly objeveny nové druhy, mnoho jich též bylo pozvednuto z úrovně poddruhu na úroveň druhu. Předkládaná práce se zaměřuje na 34 druhů podčeledi Boinae, shrnuje dosavad publikovaná data a determinační znaky. Zároveň obsahuje data, nashromážděná z inzertních webů iFauna a Terraristik, která slouží k utvoření představy o obchodovaných druzích na území ČR, potažmo sousedního Německa. V neposlední řadě práce obsahuje srozumitelný klíč na všech 34 druhů hadů, doplněný ilustracemi.
Key to boiinae snakes for The Czech Environmental Inspectorate.
Keywords: hadi; Boinae; klíč; snakes; Boinae; key