RŮSTOVÉ PARAMETRY DOMÁCÍCH PLEMEN CHLADNOKREVNÝCH KONÍ - Políček, Blahoslav (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce bylo zpracovat růstový standard pro všechna tři plemena chladnokrevných koní pro kohoutkovou výšku hůlkovou (KVH) a obvod holeně (ohol). Podkladové materiály byly získány z údajů ASCHK ČR, Ústřední evidence koní a vlastního měření. Pro výpočet růstové křivky byla použita Brodyho metoda. Byly zpracovány individuální růstové křivky hřebců plemen českomoravský belgický kůň, norik a slezský norik, kteří byli odchováni v letech 2001 až 2016 v testačních odchovnách. Celkem byly zpracovány růstové parametry 157 hřebců, z toho 56 plemene Českomoravský belgik (ČMB), 47 plemene Norik (N) a 54 plemene Slezský norik (SN). Bylo zjištěno, že dosud používané růstové standardy zcela neodpovídají současnému růstu chladnokrevných koní jednotlivých plemen a současný růst je intenzivnější v kohoutkové výšce hůlkové (KVH) a je v průměru vyšší o 2,2 cm u ČMB, o 0,9 cm u N a o 0,5 cm u SN. Intenzivnější růst byl zjištěn i u obvodu holeně (Ohol), a to o 0,3 cm u ČMB, 1,0 cm u N a 0,6 cm u SN oproti dosud platnému standardu. Byla prokázána statisticky významná rozdílnost těchto tělesných rozměrů mezi plemeny u hřebců ve věku 30 měsíců. Byl zpracován nový růstový standard, samostatně pro všechna tři sledovaná plemena, který je součástí této diplomové práce.
The growth parameters of domestic breeds of cold-blooded horses
Keywords: chladnokrevný kůň; tělesné rozměry; norik; slezský norik; českomoravský belgik; růstový standard; cold-blooded horse; body dimensions; Norik; Silesian Norik; Czech-Moravian Belgian horse; growth standard