Aplikace rovné daně v podmínkách České republiky s ohledem na řešení deficitu státního rozpočtu - Břehovský, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce se zabývá problematikou rovné daně, konkrétně problematikou rovné daně z příjmu fyzických osob. Úvod je zaměřen na popis české daňové reformy, zejména na důvody jejího zavádění a na očekávané přínosy této reformy. Následně jsou rozebírány předpoklady, které jsou kladeny na dobrý daňový systém, přičemž jsou zmíněny základní principy, na kterých je rovná daň založena. Praktická část práce řeší dopad této reformy na státní rozpočet, především zda nedojde k razantnímu výpadku příjmů do státního rozpočtu, respektive zda nedojde ke zhoršení veřejného dluhu. V závěru jsou shrnuta veškerá fakta a poznatky o rovné dani v podmínkách České republiky. Rovněž je zde zhodnoceno, zda reforma naplnila svá očekávání v oblasti zjednodušení daňového systému, v oblasti ekonomického růstu, ale především její vliv na výši příjmů do státního rozpočtu. V samotném závěru dojde k celkovému zhodnocení této reformy - její zdařilost, výhodnost či nevýhodnost.
The Flat Tax Application in The Czech Republic in Relation to Tax Revenues of State Budget
Keywords: daň z příjmů fyzických osob; rovná daň; daňový systém; personal income tax; flat tax; system of taxation