Some trees flourish, others die?": příležitosti a problémy vzniku videoherního kánonu. - Brixí, Václav (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se pokusí vstoupit do aktuálních diskuzí, spjatých s vnímáním videoher jako umění. Autor práce se zaměří především na problematiku vzniku videoherního kánonu, a bude sledovat vývoj tohoto zábavního průmyslu směrem k čím dál silnější institucionalizaci recepce a hodnocení videoher. Tento vývoj bude zkoumat jednak v kontextu odborném, pozornost bude věnována například vzniku univerzitních pracovišť a odborných monografií o historii videoher. Současně se autor zaměří i na neakademické strategie vytváření hodnot, například na fungování každoročních The Game Awards, nebo na snahu o ustálení normativního žánrového systému tvorby a hodnocení videoher z řad herních vývojářů, žurnalistů i rodící se kritiky. Metodologicky bude práce vycházet z teorie kánonu jiných uměních, se zvláštním zřetelem k vývoji filmového kánonu jako příkladu ustálení nového umění a jeho institucionalizace během 20. století.
Some trees flourish, others die?": Opportunities and Problems of the Video game Canon
Keywords: kánon; videohra; ergodicita; ludologie; hra; narativ; žánr; kategorie; PC; konzole; interaktivita; canon; videogame; ergodicity; ludology; narrative; genre; category; PC; gaming console; interactivity