Sociální služby pro seniory - porovnání nabídky mezi Havířovem a Českými Budějovicemi - Lukeszová, Renáta (Jihočeská univerzita, 2007)
Název mé bakalářské práce je Sociální služby pro seniory - porovnání nabídky mezi Havířovem a Českými Budějovicemi. Uvedené téma jsem si vybrala proto, že naše populace stárne a přibývá osob nad 60 let. Senioři si často nejsou schopni, v důsledku věku či zhoršeného zdravotního stavu, sami zabezpečit péči o vlastní osobu. Vznik sociálních služeb je přínosem, můžou seniorům potřebnou péči zabezpečit. Cílem bakalářské práce bylo porovnat sociální služby pro seniory v Českých Budějovicích a Havířově. Hypotézou jsem předpokládala, že nabídka sociálních služeb pro seniory je v porovnávaných oblastech podobná. Pro výzkum jsem si zvolila dvě základní metody a techniky sběru dat - metodu dotazování (technika rozhovoru s poskytovateli služeb) a metodu analýzy dokumentů (obsahová analýza dokumentů informujících o dané službě - letáčky, internetové stránky). Jako hlavní techniku výzkumu jsem zvolila řízený rozhovor s poskytovateli služeb. Během rozhovoru jsem zadávala 10 ustálených otázek. Získané údaje jsem zapisovala do tabulek pro získání lepší přehledností o daných službách (viz přílohy). Techniku obsahové analýzy dokumentů informujících o dané službě (letáčky, internetové stránky) jsem zvolila jako doplňkovou, protože těchto dokumentů jsem nezískala mnoho (důsledku změn spojených se zavedením nového zákona č.108/2006Sb. o sociálních službách). Získané informace o službách jsem porovnávala podle formy služby (ambulantní, terénní, pobytové) a podle počtu poskytovatelů jednotlivých služeb (pobytové služby - domovy pro seniory, centra denních služeb, domovy s pečovatelskou službou, poradny, zařízení s činností pro osoby se zdravotním postižením, pečovatelské a ošetřovatelské služby, volnočasové aktivity a organizace založené na dobrovolnické bázi) v uvedených městech pomocí tabulek a grafů. Z těchto tabulek a grafů vyplynulo, že nabídka sociálních služeb pro seniory je ve městech České Budějovice a Havířov velmi podobná. Liší se pouze v počtu poskytovatelů těchto služeb. V Havířově je méně poskytovatelů jednotlivých služeb než v Českých Budějovicích. Výzkum byl proveden k datu 13.4.2007.
Social Services for Seniors - the Comparison of Supplies between Havířov and České Budějovice
Keywords: stáří; stárnutí populace; služba; sociální služba; ambulantní služba; pobytová služba; terénní služba; old age; growing old of population; service; social service; ambulatory service; stay service; field service