Základní odtok - metody separace, faktory ovlivňující jeho výskyt a velikost - Vlasák, Ivo (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na hydrologický cyklus, hydrologické bilance a hydrologii podzemních vod. Podíl podzemních vod na toku je jednou z důležitých charakteristik hydrologického režimu toku. Podíl podzemních vod se zjišťuje z čáry průtoků za dlouhou řadu let, tzv. separací podzemního odtoku. Metod separace je celá řada a v práci je jejich problematika podrobně popsána. Dále jsou zmíněny faktory ovlivňující výskyt a velikost základního odtoku, mezi které patří zejména klima, geologie, reliéf půdy, vegetace a v neposlední řadě činnost člověka. Za základní odtok lze považovat odtok vody, který prochází oběhem podzemních vod. Jednou z dalších kapitol je právě odtok vody. Voda odtékající formou základního odtoku vytváří jak povrchové, tak i podzemní vody, které jsou součástí tzv. oběhu vody v přírodě, který je zde podrobně popsán spolu s povrchovou, podzemní a podpovrchovou vodu.
Base flow-separation method, factors affecting the incidence and size
Keywords: hydrologický cyklus; hydrologická bilance; odtok; metody separace základního odtoku; hydrological cycle; hydrological balance; outflow; methods of an elemental outflow rate separation