Flóra a vegetace nivy Jedlového potoka (NP Šumava) - Horká, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
Jedlový potok je levostranný přítok Teplé Vltavy v okrese Prachatice, který je součástí Hornovltavského luhu v Národním parku Šumava. V roce 2015 byl schválen projekt a byla provedena revitalizace části potoku. Cílem bakalářské práce bylo zdokumentovat flóru a vegetaci na předem určených plochách trvalých porostů nacházejících se v blízkosti Jedlového potoka pět let po provedení hydrologické revitalizace. Zde byly identifikovány čtyři typy biotopů. Dva z biotopů jsou rašelinného charakteru, ve větší vzdálenosti od potoka a mají vyrovnanou vodní hladinu. Další dva biotopy se vyznačují kolísavým vodním režimem a nacházejí se v bezprostřední blízkosti toku. Jedná se o vlhkou pcháčovou louku a porost vysokých ostřic, kde převládala chrastice rákosovitá. U každého stanoviště se provádělo měření hladiny podzemní vody. Celkem zde bylo vysledováno 63 rostlinných druhů. Data této bakalářské práce, společně s dalšími daty získané po revitalizaci, jsou užitečná pro sledování, zda se vývoj rostlinného společenstva ubírá správným směrem.
Flora and vegetation in the the Jedlový potok floodplain (Šumava National Park)
Keywords: niva; revitalizace; Jedlový potok; biotop; floodplain; revitalization; The Jedlový potok; biotope