K úloze Bavorů ze Strakonic a rytířského řádu johanitů ve výtvarném umění Strakonicka vrcholného středověku - Dvořáková, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Předmětem zájmu předkládané bakalářské práce na téma K úloze Bavorů ze Strakonic a rytířského řádu johanitů ve výtvarném umění Strakonicka vrcholného středověku je zkoumání vzájemných vztahů šlechtického rodu Bavorů ze Strakonic a johanitského řádu ve Strakonicích a jejich významu pro výtvarné umění středního Pootaví ve 13. a v první polovině 14. století. Na základě písemných pramenů a jednotlivých uměleckých a architektonických děl, především nástěnných maleb, křtitelnic a staveb církevních i panských, je poukázáno na iniciátory těchto děl.
The influence of Bavarians from Strakonice and a knight order of johanit on visual atrs in Strakonice region during the peak of The Middle Ages
Keywords: Bavorové ze Strakonic; johanitský řád; Bavarians from Strakonice; the johanit order