Rizika poranění sester injekční jehlou při pracovním procesu - Reidingerová, Alena (Jihočeská univerzita, 2007)
Zdravotnické povolání je poslání, ve kterém pomáháme druhým lidem uchovávat, nalézat a udržovat si své zdraví. Sestra je při tomto výkonu svého povolání ohrožována mnohými rizikovými faktory. Jedním takovým rizikem je poranění kontaminovanou jehlou, jejímž následkem může být přenos více než 20 různých choroboplodných zárodků, virů, bakterií a plísní. Bohužel existuje tendence tato bodná poranění podceňovat a nehlásit je, i přesto, že každá sestra zná rizika spojená s poraněním kontaminovanou jehlou. Poranění zdravotníků představuje v dnešní době velmi aktuální téma. Ve světě vzniká spousta studií monitorujících poranění injekční jehlou nebo jinou ostrou pomůckou a dopad tohoto úrazu na společnost. Proto jsem se rozhodla v rámci své bakalářské práce věnovat problematice bodného poranění u sester v pracovním procesu. Na výzkumu se podílely sestry v Nemocnici České Budějovice, a.s. ze standardních oddělení a z odděleních intenzivní péče. Potřebné informace jsem získávala pozorováním a dotazováním. Získaná data jsem zpracovávala formou kvantitativního výzkumu. Ve svém výzkumu jsem se zaměřila na četnost poranění sester injekční jehlou, zda sestry znají preventivní postupy a zda tyto zásady bezpečnosti dodržují. Jednotlivé výsledky získané z dotazníků vyplněných od sester jsem mezi sebou porovnávala jak v oblasti jednotlivých oddělení, tak v porovnávání standardních oddělení k oddělením intenzivní péče, ale také jsem sestry hodnotila jako celek. Hypotéza, četnost poranění injekční jehlou u sester na odděleních intenzivní péče je vyšší než u sester na standardních odděleních, se mi potvrdila. Počet poraněných sester na odděleních intenzivní péče byl vyšší o 16% než u sester na standardních odděleních. Druhá hypotéza, sestry znají preventivní opatření zabraňující poranění injekční jehlou, se mi nepotvrdila. Výzkum ukázal, že sestry neznají postupy týkající se jejich bezpečnosti, neboť jen 36% sester napsalo alespoň tři bezpečnostní postupy. Třetí hypotéza, sestry dodržují preventivní opatření zabraňující poranění injekční jehlou, se mi též nepotvrdila. Pouze 48% sester bezpečnostní postupy, které znají, vždy dodržuje. Čtvrtá hypotéza, jsou rozdíly v dodržování standardních postupů při zavádění periferní žilní kanyly u sester pracující na odděleních intenzivní péče a u sester a pracující na standardních odděleních, se mi potvrdila. Rozdíly v dodržování standardních postupů mezi jednotlivými odděleními jsou 4%. Výsledky svého výzkumu chci nabídnout vedení českobudějovické nemocnice, ale i samotným sestrám za účelem uvědomění si rizik poranění injekční jehlou a zavedení bezpečnostních postupů při manipulaci s ostrými předměty do běžné praxe.
The wound risks of nurses by injection needle at working process
Keywords: Poranění; Injekční jehla; Riziko; Prevence; Ostrá pomůcka; Bezpečnostní postupy; Injury; Needle; Risk; Prevention; Sharp tool