Vývoj financování služeb sociální prevence pro rodiny s dětmi - Hrubešová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2019)
Nosným cílem mé bakalářské práce bylo soustředit se na zmapování vývoje financování služeb sociální prevence pro rodiny s dětmi. Základní aspekt stanoveného cíle tvořilo zjištění, jakým způsobem se vyvíjela dotační řízení alokovaná do oblasti sociálních služeb pro rodiny s dětmi. K zjištění potřebných údajů byla využita sekundární analýza dat, která se týkala zejména dat obsažených v dokumentech o dotačních řízeních MPSV ČR, Jihočeského a Středočeského kraje, kdy údaje za oba uvedené kraje byly dostupné. Na financování sociálních služeb pro rodiny s dětmi, v konkretizované podobě, pak poukazují zpracované tabulky, které tvoří část mé bakalářské práce. Svoji pozornost jsem zde soustředila na čtyři organizace v Jihočeském kraji, které se orientují na práci s dětmi a rodinami. Následně jsem rovněž pracovala s registrem poskytovatelů sociálních služeb MPSV ČR, kde byla vybrána zařízení, která jsou zařazena do služeb sociální prevence, kde jsou poskytovány služby pouze rodinám s dětmi. Poté jsem svoji pozornost soustředila na azylové domy pro matky s dětmi, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, nebo sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. Se svým výzkumem jsem se dále orientovala na služby sociální prevence pro rodiny s dětmi ve Středočeském kraji. Úvodní část mé bakalářské práce je zejména zaměřena na definování pojmů z oblasti sociálních služeb a na charakteristiky dalších podstatných pojmů, které se sociálními službami souvisí. V další části se zaměřuji na rodinu s dětmi, práci s rodinou, která je ohrožena sociálně patologickými jevy. V následujících kapitolách mé bakalářské práce jsou popsány některé druhy sociálně patologických jevů, které mohou nastat v rodině, jako je například záškoláctví u dětí nebo vliv rodiny, která působí výrazně deformujícím způsobem na dětský vývoj. V poslední části mé bakalářské práce zpřehledňuji způsob financování sociálních služeb z hlediska dotací z krajů České republiky a z hlediska dotací ze státního rozpočtu. Závěrečná část poslední statě bakalářské práce je věnována bližšímu popisu jednotlivých tabulek, kde jsou zpřehledněny jednotlivé organizace Jihočeského kraje a je zde rovněž věnována bližší pozornost Středočeskému kraji
The development of financing of social prevention services for families with children
Keywords: sociální prevence; azylové domy; sociálně patologické jevy; záškoláctví; The social prevention; The reception centers; The socio-pathological phenomena; The truancy