Synchronní dynamika předložek u příslovečného určení místa po vybraných slovesech pohybu - Petlachová, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá předložkovými syntagmaty v příslovečném určení místa v italštině. V teoretické části jsou nejprve představeny jednotlivé druhy příslovečného určení místa, jejich funkce i nejběžnější předložkové kontexty výskytu, zvláštní pozornost je věnována především příslovečnému určení pohybu na místo. Poté je představena teorie synchronní dynamiky, pomocí které lze vysvětlit kolísání předložek v totožném kontextu. V praktické části následuje pojednání o konkrétních případech příslovečných určení místa po devíti vybraných slovesech pohybu na základě dat, sesbíraných v textovém korpusu ?La Repubblica?. Tento výzkum je zaměřen hlavně na případy, kdy totožný výskyt připouští více synonymních předložek.
Synchrony Dynamics of Prepositions Introducing Local Adverbials after Selected Verbs Expressing Movement
Keywords: italština; gramatika; předložky; slovesa pohybu; příslovečné určení místa; textový korpus; synchronní dynamika; korpusová lingvistika; italian; grammar; prepositions; movement verbs; local adverbials; text corpus; synchrony dynamics; corpus linguistics