Buddhistická škola Chua-je, její vývoj v rámci mahájánového buddhismu a současná japonská podoba Kegon - Pintrová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
V práci jde o objasnění buddhistické školy Chua-jen v jejím historickém a kul-turním kontextu. Ten sahá v širším slova smyslu od počátků buddhismu po dnešek.V užším smyslu pak sahá od vrcholného stadia indické mahájány (zejména Jógáčára), po podoby, kterých škola nabývá v Číně, Japonsku a Koreji. Historický kon-text rozšíření buddhismu do Číny a dále po jihovýchodní Asii je v práci rovněž stručně pojednán. Učení škola Chua-jen je založeno na Avatamsaka sútře, rozsáhlém textu pravdě-podobně indické provenience. Pojednání hlavních nauk této sútry, jako je např. univer-sálnost mysli, vzájemné pronikání jevů, bódhisattvovství etc. je rovněž součástí práce. Jedná se o rešerši dostupné česky i anglicky psané literatury na toto téma s přihlédnutím k anglickému překladu uvedené sútry.
Huayan School of Buddhism. Its Development and Contemporary Japanese Form
Keywords: Mahájána; hínájána; Buddha; Madhjamika; Jógáčára; Avatamsaka sútra; Fa-tsang; Chua-jen; Kegon; Tódaidži; Mahayana; hinayana; Buddha; Madhyamaka; Yogacara; Avatamsaka Sutra; Fazang; Huayan; Kegon; T?dai-ji