Hranice fikce - Severa, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná diplomová práce se soustředí na problematiku fikce. Nejprve se věnuje konkurujícím si vymezením samotného pojmu fikce, aby jej poté definovala jako nereferenční znak. Ve druhé až čtvrté kapitole představuje a komentuje tři tradiční přístupy k teorii fikce formální, sémantický a pragmatický. V nejrozsáhlejší páté kapitole pojednává o dílech teoretiků, kteří se povětšinou snaží pohybovat v okolí domnělé hranice mezi fikčním a faktuálním vyprávěním, obvykle zastoupeném pracemi historiografickými. A konečně v šesté kapitole se zabývá vhledy, jež tradičním teoriím fikce poskytují dvě podoby relativně nové disciplíny teorie simulace.
The Borders of Fiction
Keywords: fikce; faktuální vyprávění; teorie simulace; vnoření; fiction; factual narration; simulation theory; immersion