Religiozita a důvody náboženského směřování u studentů víceletého gymnázia v rámci předmětu náboženské výchovy - Vodičková, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá religiozitou a důvody, které určují náboženské směřování mládeže. V teoretické části pojednává o religiozitě, jejích druzích a ovlivňujících faktorech. Dále charakterizuje náboženskou socializaci a období dospívání. V rámci českého a německého prostředí popisuje náboženské postoje mládeže a její participaci na náboženských činnostech. Praktická část se na základě kvalitativního výzkumu vedeného formou polostrukturovaných rozhovorů zabývá důvody, které vedou mládež na víceletém gymnáziu k volbě a navštěvování předmětu náboženství. Interpretuje názory dospívajících týkající se předmětu náboženské výchovy a role náboženství a víry v jejich životě.
The religiosity and reasons of religious direction by students of grammar school within subject religious education
Keywords: religiozita; víra; náboženství; mládež; náboženská výchova; náboženský postoj; transcendence; církev; dospívání; kvalitativní výzkum; religiosity; faith; religion; youth; religious education; religious attitude; transcendence; church; adolescence; qualitative research