Milosrdné sestry sv. Karla Boromejského - Ciglbauerová, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá sociálně charitativními aktivitami Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského na území českobudějovické diecéze do roku 1950. V úvodu práce jsou obecněji popsány charitativní aktivity státu, církve a dobročinných spolků, od středověku až do začátku 20. století. Následuje seznámení se vznikem samotné Kongregace a zmíněn je i příchod prvních Milosrdných sester do Čech. Hlavní část se zabývá jejich působením v rámci zdravotních a sociálních zařízení. Pozornost je věnována dvěma typům zařízení a to nemocnicím a opatrovnám. Závěr práce je věnován klášteru ve Městě Albrechtice a v něm provozovanému Charitnímu domovu a nemocničce.
Sisters of Mercy of Charles Boromejsky
Keywords: Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského; nemocnice České Budějovice; nemocnice Jindřichův Hradec; nemocnice Pelhřimov; nemocnice Písek; nemocnice Počátky; nemocnice Strakonice; nemocnice Tábor. Opatrovna v Milevsku; opatrovna ve Volyni; opatrovna v Počátkách; opatrovna v Třeboni.; Congregation of Sisters of Mercy of Charles Boromejsky; hospital České Budějovice; hospital Jindřichův Hradec; hospital Pelhřimov; hospital Písek; hospital Počátky; hospital Tábor; Care home in Milevsko; Care home in Volyně; Care home in Počátky; Care home in Třeboň.