Detekce a kvantifikace inhibitorů proteáz v klíštěti Ixodes ricinus pomocí monoklonálních protilátek - Vaníčková, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Inhibitory proteáz v klíštěti hrají hlavní roli v průběhu sání klíštěte. Sliny klíštěte obsahují bioaktivní látky, díky kterému je schopné modulovat hostitelovu imunitu v průběhu sání, a tak nerušeně sát po neomezeně dlouhou dobu. V průběhu dlouhého sání tak může docházet i k přenosům klíšťaty přenášených chorob. Narušením funkce inhibitorů proteáz může být snížen přenos patogenů. V této práci jsem se zabývala výrobou monoklonálních protilátek, které jsem použila k detekci a kvantifikaci dvou inhibitorů serinových proteáz v orgánech a slinách klíštěte obecného.
Monoclonal antibodies in detection and quantification of tick inhibitor proteases
Keywords: serinové proteázy; cysteinové proteázy; inhibitory proteáz; klíště; klíště obecné; Ixodes ricinus; S8K; IRS-2; G16; buněčná fúze; monoklonální protilátky; detekce; kvantifikace; Image J; ELISA; Western blot; serine proteases; cysteine proteases; protease inhibitors; tick; Ixodes ricinus; S8K; IRS-2; G16; cell fussion; Monoclonal antibodies; Detection; quantification; Image J; ELISA; Western blot