Ukazatele nadváhy a obezity u seniorské populace - Kimmer, David; Bóriková, Ivana; Farský, Ivan; Šedová, Lenka; Žiaková, Katarína (Univerzita Komenského v Bratislave, Jesseniova lekárska fakulta v Martine, 2014)
Cílem příspěvku je zmapovat základní ukazatele nadváhy a obezity u seniorské populace a prezentovat jejich vývoj v letech 2012 a 2013. Příspěvek byl vytvořen na základě dat získaných z aktivit Centra prevence civilizačních chorob při Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích v letech 2012 a 2013. Celkem bylo změřeno 177 klientů ve věku nad 61 let. Pomocí přístroje Omron body fat monitor BF306 byl hodnocen obsah celkového tuku a Body Mass Index. Naměřená data byla zhodnocena statistickým testem ANOVA. Při hodnocení BMI byl v roce 2013 pozorován nárůst počtu osob v oblasti „nadváhy“ a to o 16 %. Naopak k příznivému trendu došlo v oblasti „obezity I. stupně“, kde byl zaznamenán pokles počtu osob o 12 %. Při hodnocení celkového obsahu tuku v těle se více jak 60 % mužů a 80 % žen pohybuje nad hranicí „normy“. Tyto hodnoty korespondují s životním stylem dnešní seniorské populace. Zdravotní stav seniorské populace úzce koresponduje s jejich životním stylem. V současné době dochází k celosvětovému nárůstu obezity podílející se na nemocnosti a úmrtnosti na civilizační choroby.
Indicators of overweight and obesity in seniors population
Keywords: Senior; obezita; nadváha; BMI; Senior; obesity; overweight; BMI