"Krankengeschichte" Jiřího Buquoye. Popis nemoci jako pramen osobní povahy - Morawetz, Michal (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce si klade za cíl připravit kritickou edici a rozbor popisu nemocí, který se dochoval v pozůstalosti hraběte Jiřího Františka z Buquoy ve Státním oblastním archivu v Třeboni. Práce zařazuje spis do kontextu dobových reflexí zdravotního stavu a zároveň vyzdvihuje specifické rysy autorovy osobnosti. Dílo chápe jako pramen osobní povahy, který podává svědectví o myšlení hraběte a vlivu soudobých intelektuálních a filosofických proudů na něj, rozpoznává v něm význam pro dějiny lékařství, pramen pro výzkum výchovy mladého hraběte a upozorňuje na možnost využití spisu pro dějiny každodenní kultury.
"Krankengeschichte" of Georg Buquoy. Description of disease like a document of life
Keywords: Jiří František Buquoy (1781-1851); ego-dokument; edice; nemoc; 19. století; Georg Franz Buquoy (1781-1851; document of life; edition; disease; 19th century