Porovnání emisních norem u motorů JCB - Ryšavý, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této diplomové práce je porovnání posledních emisních norem u motorů JCB, které jsou použity v teleskopických nakladačích značky JCB. První část této práce je zaměřena na historii firmy JCB, vývoj teleskopických nakladačů JCB Loadall a dále se zabývá problematikou emisí, jejich vznikem, působením na člověka a na ovzduší. Dále jsou zde uvedeny způsoby řešení, kterými lze emise snižovat, a to jak způsoby snížení škodlivin konstrukčním řešením spalovacího prostoru, tak snižování pomocí systémů jako je SCR (Selective Catalytic Reduction), DOC (Diesel Oxidation Catalyst), EGR (Exhaust Gas Recirculation) a filtry pevných částic a také jsou zde uvedeny emisní předpisy. Druhá část této práce je zaměřena na provedení vlastního měření emisí výfukových plynů u motorů JCB s různou technologií pro jejich snižování. Naměřené hodnoty budou dále zpracovány a vloženy do tabulek a grafů, které budou pak následně mezi sebou porovnány.
Comparison of emission standards for JCB engines
Keywords: emise; snižování emisí; motory JCB; měření výfukových plynů; emissions; reduction of emissions; JCB engines; exhaust gas measurement