Dětská šikana z pohledu sociálního pracovníka ve vybraných zařízeních - Ďurkovová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této bakalářské práce je upozornit na problematiku dětské šikany, která je dnes často avšak většinou jen povrchně publikována v médiích. Práce obsahuje jak teoretickou, tak praktickou část. Teoretická část charakterizuje pojem šikana, její aktéry, následky, které může mít pro další život zúčastněných, znaky, podle kterých je možné ji rozpoznat a samozřejmě (i když jen okrajově) také způsoby jejího řešení. Praktická část by pak měla ukázat na konkrétních odpovědích 10 sociálních pracovnic, které jsou zaměstnány ve vybraných zařízeních v Českých Budějovicích a Písku, jaké jsou jejich praktické zkušenosti s dětskou šikanou, jak se liší jejich názory na tento problém, jaká je jejich role při prevenci, odhalování a řešení šikany, a také zda jsou schopni šikanu rozpoznat, když se s ní setkají.
Children´s Chicane in the Wiev of Social Worker in the Choosen Establishments
Keywords: šikana mezi dětmi; oběť; agresor; znaky šikany; následky šikany; prevence; odhalení a řešení šikany; organizace a zařízení pro dětské klienty; názory sociálních pracovníků na šikanu; chicane between children; victime; aggressor; characters of chicane; consequences of chicane; prevencion; detection and solution of chicane; establishments for children{\crq}s clients; social worker{\crq}s opinions of chicane