Efektivita vyhledávání sekundárních metabolitů sinic se specifickou aktivitou proti lidským nádorovým buňkám pomocí metod "highthroughput" screeningu. - Tučková, Dominika (Jihočeská univerzita, 2021)
Rakovina patří v současné době mezi nejzávažnější civilizační onemocnění. Sekundární metabolity sinic jsou bohatým zdrojem aktivních látek s potencionálním využitím v protirakovinné léčbě. Cílem této práce bylo ověřit zda metoda velkokapacitního testování (HTS), která byla poprvé použita pro testování frakcí odvozených ze sinicových extraktů, je vhodným nástrojem pro vyhledávání látek se selektivním působením proti konkrétním rakovinným liniím. V této práci byla provedena HPLC-HRMS analýza frakcí vykazujících zvýšený efekt na nádorové linie a jejich biologický efekt byl testován a validován během manuálně provedených experimentů. Speciální zřetel byl věnován nádorové linii "triple-negativní" rakovině prsu MDA-MB231. Následně byly v primárních frakcích vytipovány látky se selektivním účinkem na tuto rakovinou linii a byla ověřována jejich potence v čistém stavu.
The effectivity of screening for cyanobacterial secondary metabolites with specific activity against human tumor cellsusing the method of "highthroughput" screening.
Keywords: Sekundární metabolity sinic; rakovina; triple-negativní rakovina prsu; MDA-MB231; velkokapacitní screening; HTS; Cyanobacteria secondary metabolites; cancer; triple-negative breast cancer MDA-MB231; highthroughput screening; HTS