Role metyl jasmonátu v tritrofických systémech: manipulativní experiment na dvou druzích dubu - Řehová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
Metyl jasmonát je často používán k aktivaci těkavých látek vyvolaných býložravci (HIPV), které přitahují predátory býložravého hmyzu. Tato práce se zaměřuje na vliv metyl jasmonátu na dub letní (Quercus robur) a dub zimní (Quercus petraea) a také na jeho působení na predátory. Práce se rovněž zabývá změnami těkavých látek po aplikaci metyl jasmonátu.
The role of methyl jasmonate in tritrophic systems: a manipulative experiment on two oak tree species
Keywords: tritrofické interakce; predace ptáky; olfaktorie; volatilní látky; metyl jasmonát; tritrophic interaction; bird predation; olfactory; volatile compounds; methyl jasmonate