Předmanželská korespondence Friedricha Ferdinanda Dalberga a Kunigundy Dalbergové roz. Vittinghoff-Schellové - Ivaničová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem předložené bakalářské práce se stala předmanželská korespondence Friedricha Ferdinanda Dalberga a jeho snoubenky Kunigundy Vittinhoff-Schellové z roku 1846. Práce se pokouší podat celkovou charakteristikou dopisů obou snoubenců, všímá si jejich širšího kontextu a zjišťuje nejfrekventovanější témata, která se v korespondenci vyskytují. Prostřednictvím této analýzy chce nahlédnout do myšlenkového a citového světa obou urozenců v postupně se měnící společnosti 19. století. Základem pro sepsání této práce se stal především rozsáhlý soubor ? nejen předmanželské ? korespondence uložený v Rodinném archivu Dalbergů v Moravském zemském archivu Brno.
Premarital correspondence of Friedrich Ferdinand Dalberg and his fiancée Kunigunda Vittinhoff-Schell
Keywords: předmanželská korespondence; šlechta; dějiny každodennosti; z Dalbergu; Premarital correspondence; nobility; everyday life; of Dalberg