Dítě ve světě dospělých - Brabcová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá interpretací a komparací tří narativních textů anglofonní literatury, kterými jsou Velmi modré oči Toni Morrisonové, Třináct měsíců Davida Mitchella a Cesta Cormacka McCarthyho, se zaměřením na dětského hrdinu, jeho cítění a prožívání. Cílem této práce je charakterizovat proměny a reakce dítěte, ke kterým dochází konfrontací s jeho okolím a se světem dospělých, které reflektuje dětskou optikou. Tato charakteristika je následně porovnána s názory současné vývojové psychologie.
The Child in the Adult's World
Keywords: fikční svět; svět dítěte; svět dospělých; psychologie dítěte; dětské vnímání světa; dětský hrdina; dospívání; fictional world; world of children; world of adults; child psychology; children's perception of the world; child hero; adolescence