Mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí základní školy - Honzejková, Sára (Jihočeská univerzita, 2017)
Mléko a mléčné produkty jsou ve výživě dětí nezastupitelné. Látky, které mléko obsahuje, napomáhají dětem ke správnému růstu a vývoji. Jedná se například o plnohodnotné bílkoviny, či vápník, a je tedy nutné dětem mléko podávat. Děti konzumují mléko prakticky už od narození. Avšak i konzumace mléka může být spojena se zdravotními problémy, jako je alergie na bílkovinu kravského mléka či laktózová intolerance. V zájmu zvýšení spotřeby mléka byl zaveden dotovaný program "Mléko do škol", který mohou využívat všechny mateřské, základní a střední školy na území České republiky. Výzkumné šetření bylo založeno na kvantitativním přístupu. Výzkumným nástrojem se stal dotazník, rozdaný mezi tři ročníky vybrané základní školy. Z výzkumu vyplývá, že vybraní žáci konzumují mléko v dostatečném množství, především pak kravské mléko, které si zvolilo 93,8 % respondentů. Jedná se především o mléko polotučné a neochucené. Z mléčných produktů vybraní respondenti nejvíce preferují samotné mléko, dále pak jogurty (56,9 %), sýry (55,1 %), či máslo (50,2 %), a to bez ohledu na věk či pohlaví. Mezi nejoblíbenější sýry patří polotvrdé sýry, které preferuje 82 respondentů z celkového počtu 225. Neoblíbené jsou pak ostatní kysané produkty, jako například zakysané podmáslí, které má v oblibě pouze 7,6 % respondentů, či kefíry. Některé z produktů jsou žákům úplně neznámé, například kyšku nikdy neochutnalo více jak 71 % respondentů. V oblasti zdravotních účinků mléka a jeho produkce mají žáci velmi omezené znalosti. Především žáci nižších ročníků mají velmi omezené znalosti. Vyjmenovat některou, pro lidské zdraví důležitou, látku dokázala pouze necelá polovina respondentů. Nejčastěji uvádějí vápník a bílkoviny, ostatní látky jen velmi sporadicky. Také otázka zaměřená na znalost produkce se ukázala být velmi ošemetná. Celkem 56,9 % respondentů uvedlo, že neznají žádnou mlékárnu. Procento využívání dotovaného programu "Mléko do škol" je velmi nízké. Tento program využívá pouhých 32,9 % žáků a to především v nižších ročnících. Z průzkumu vyplynulo, že 17,3 % dotazovaných žáků trpí nadváhou až těžkou obezitou, jedná se pak především o dívky v 5. ročníku.
Milk and dairy products in children's nutrition at primary school
Keywords: Výživa dětí; mléko a mléčné výrobky; dotovaný program; školní mléko; stravovací návyky; Children's nutrition; milk and dairy products; subsidized program; school milk; eating habits