Čelakovského překlad Scottovy Panny jezerní - Kollouchová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce bylo porovnat český překlad Scottova textu Panna jezerní s originálem. V prvním kroku jsem vytvořila bibliografickou základnu, mapující literaturu předmětu. Zdrojem byl Lexikon české literatury, monografie o Čelakovském a literárněhistorické syntézy. Následně jsem zmapovala Čelakovského korespondenci a okomentovala ji. Třetím oddílem práce je vlastní porovnávací analýza anglického originálu a českého převodu, přičemž je pozornost zaměřena jak na tematické a motivické prvky, tak i na tvar.
Čelakovsky´s translation of the Scotts Lady of the Lake
Keywords: Čelakovský; Scott; Panna jezerní; překlad; Čelakovský; Scott; The Lady of the Lake; translation