Vliv pamlskové vyhlášky (vyhláška č.282/2016) na zdravé stravování dětí a sledovanost svačinek žáků ve vybraných základních školách - Malínková, Monika (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce bylo prostřednictvím dotazníkového šetření zjistit, zda se díky pamlskové vyhlášce děti lépe stravují. Zmapovat, jestli si děti svačiny nosí z domova, kupují si samy v obchodech nebo školní jídelna nabízí zdravé svačiny, které připravuje, a zda jsou školy zapojeny do projektu EU a ČR na podporu zdraví " Ovoce a zelenina do škol" a "Mléko do škol". K dotazníkovému šetření byli vybráni žáci základních škol 3. a 4. tříd z Kraje Vysočina a z Jihočeského kraje. Zúčastnilo se celkem 250 respondentů ve věku 8-11 let. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část je zaměřena na legislativu týkající se potravin, které lze prodávat ve školách a školských zařízeních, dále na problematiku stravování a obezity u dnešních dětí, výživová doporučení, stravovací návyky. V neposlední řadě pojednává o programech Evropské Unie společně s Českou republikou, zejména jde o Program Ovoce a zelenina do škol a Program Mléko do škol. Praktická část obsahuje dotazníkové šetření týkající se stravování dětí v rozmezí 8-11 let. Pro vyhodnocení byla použita data z dotazníků od 250 žáků ze čtyř základních škol z Kraje Vysočina a Jihočeského kraje. Autorka bakalářské práce prezentuje výsledky svého dotazníkového šetření, které poukazuje na skutečnost, že více než 90 % dotazovaných žáků si nosí svačiny každý den z domova. Je vidět, že rodičům záleží na tom, jak se jejich dítě stravuje. Svačina nejčastěji obsahuje pečivo, šunku, ovoce nebo zeleninu až u 80 % dotazovaných. V neposlední řadě z výsledků vyplývá, že i školám na zdravém stravování jejich dětí záleží. Všechny vybrané základní školy ve výzkumném souboru jsou zapojeny nejen do programu "Ovoce a zelenina do škol", ale i do programu "Mléko do škol". Skoro polovina respondentů, kteří dostanou ve škole ovoce a zeleninu, si ho odnese domů a doma následně sní. To samé platí u mléka. Více jak polovina respondentů ho ve škole hned vypije. Je dobré, že tyto produkty děti nevyhazují.
Influence of "dainty" regulation (Regulation No. 282/2016) on children's healthy eating and monitoring of pupils' snacks in selected primary schools
Keywords: Pamlsková vyhláška; dopolední svačina; Ovoce a zelenina do škol; Mléko do škol; Dainty regulation; morning snack; Fruit and Vegetable for Schools; Milk for Schools