Vliv typů balení na trvanlivost masných výrobků - Burianová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce je porovnat vliv různých typů balení (průtažná fólie, modifikovaná atmosféra, vakuové balení) masných výrobků na jejich zdravotní nezávadnost z pohledu norem, které určují specifické požadavky na zdravotní nezávadnost masných výrobků. První část této práce popisuje vývoj a různé typy uzenářských obalů a obalových materiálů masných výrobků. Druhá část zachycuje provádění vlastního testování a měření výskytu mikroorganismů a koliformních bakterií od vlastního výběru vhodných typů masných výrobků, typů balení, přípravy vzorků až po vyhodnocení naměřených hodnot. Výsledky ukázaly, že typ balení, není to jediné kritérium, které ovlivňuje trvanlivost zvolených masných výrobků.
Effect of packaging on the shelf life of meat product
Keywords: obal; masné výrobky; celkové počty mikroorganismů; koliformní bakterie; packaging; meat products; total viable counts; coliform bacteria