Postavení žen v romské komunitě - Kulhánková, Renata (Jihočeská univerzita, 2010)
Klíčovým tématem práce je sociální status romských žen v rámci komunity a vybrané negativní aspekty, které z něj vyplývají. Teoretická část přehledně seznamuje čtenáře s tradičním postavením a z něj vyplývajícími rolemi romské ženy. Poukazuje na její změny v postavení, ke kterým došlo vlivem asimilační politiky 50. a 60. let a negativními aspekty, které jsou důsledkem podřadného postavení romských žen. Praktická část se zabývá detailně negativními aspekty - prostitucí, domácím násilím, nízkou vzdělaností a nezaměstnaností. Výsledkem práce je stanovení hypotéz na základě získaných informací z analýzy osobních dat a polostandardizovaných rozhovorů uskutečněných s romskými ženami poskytující sexuální služby a s romskými ženami, které se staly oběťmi domácího násilí.
Position of women in Romany community
Keywords: postavení romské ženy; romská komunita; vzdělanost romských žen; zaměstnanost romských žen; prostituce romských žen; domácí násilí v romských rodinách; position of Romany woman; Romany community; education of Romany women; employment of Romany women; prostitution of Romany women; domestic violence in Romany families