Koordinace složek IZS při práci ve výškách a nad volnou hloubkou - Hodina, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce s názvem '' Koordinace složek Integrovaného záchranného systému při práci ve výškách a nad volnou hloubkou'' se v kapitole současný stav zabývá pohledem na vývoj a historii lezectví jako takového, počátky českého horolezectví, definicí Integrovaného záchranného systému včetně všech jeho složek a dále, jak pronikají lezecké disciplíny do záchranných složek. Popisuje také různé druhy záchranných prací IZS. Především však dává nahlédnout do činnosti a vybavení lezců a lezeckých skupin v Hasičském záchranném sboru. Zaměřuje se i na stručný popis využívání jednotlivých lanových technik, na základy uzlování, záchranné metody, materiály, pomůcky a jednotlivé postupy při práci ve výškách a nad volnou hloubkou. Cílem práce je zmapovat jednotlivé lanové techniky a záchranné metody lezeckých skupin a předložit statistický přehled zásahů lezeckých skupin v České republice v časovém horizontu posledních pěti let. Pro účely zkoumání je zde využito statistických údajů získaných z programu SSU/ZOZ, které jsou v práci zaneseny do tabulek a grafů. Z těchto je patrné, že celkově jsou záchranné práce ve výškách a nad volnou hloubkou za posledních pět let stejně četné. V Jižních Čechách mají však v průběhu posledních pěti let zásahy pomocí lezeckých skupin vzrůstající tendenci. Během roku 2009 byl dle statistiky v Jižních Čechách nejčastější zásah ze stromu. Výzkumná otázka se tedy potvrdila.
Coordination department of integration rescue system with clinbing and rescue work
Koordinace složek IZS při práci ve výškách a nad volnou hloubkou
Keywords: IZS {--} Integrovaný záchranný systém; HZS {--} Hasičský záchranný sbor; Speleologická záchranná služba; Záchranné práce; Lanová technika; Uzlování; Slaňovací a jistící prostředky; Sebejištění; IZS - Integrated Emergency System; HZS - Fire-fighting Rescure System; Speleologic ambulance; Salvage operation; Cable technic; Nodalization; Rappel and belaying resources; Protection thyself