Sdílená ekonomika v nástupu éry Průmyslu 4.0 - Záviš, Pavel (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na ekonomický trend zvaný sdílená ekonomika a konkrétně zkoumá efektivitu moderních technologií Průmyslu 4.0 na sdílení statků a služeb. Ekonomika sdílení nás nyní provází na každém kroku, a to především díky současným digitálním technologiím. Upřednostňuje krátkodobý přístup nebo pronájem zboží a služeb před svým přímým vlastnictvím. Nástup Průmyslu 4.0 a jeho moderních technologií, jako je internet nebo mobilní telefon, umožnil dalším zákazníkům rozšířit tento ekonomický koncept. Cílem této práce je identifikovat přínosy moderních technologií v různých oblastech sdílené ekonomiky a vyhodnotit efektivitu digitálních technologií na tento ekonomický trend. Mezi přínosy tohoto odvětví patří ekonomické, sociální a environmentální.
Sharing Economy at the Onset of Industry 4.0
Keywords: sdílená ekonomika; Průmysl 4.0; sdílení statků; efektivita; technologie; benefity; sharing economy; Industry 4.0; sharing goods; effectiveness; technologies; benefits