Lidská individualita v bioarcheologii raného středověku: pojetí, metody a interpretace - Zemanová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná bakalářská práce se formou rešerše zabývá vysvětlením způsobu vnímání lidské individuality a osobnosti v raném středověku a charakterizováním jednotlivých typů lidských identit pro toto období. Práce si zároveň klade za cíl popsat možnosti studia individualit v rámci archeologie a spřízněných oborů s důrazem na bioarcheologické metody, mezi které patří určení základních paleodemografických parametrů, paleopatologie, analýza DNA a analýza stabilních izotopů. Aplikace těchto metod a interpretace jejich výsledků ve vztahu k lidské individualitě jsou následně prezentovány v rámci tří případových studií z raně středověkých pohřebišť.
Human Individuality in Bioarchaeology of Early Middle Ages: Conception, Methods and Interpretations
Keywords: bioarcheologie; individualita; identita; osobnost; raný středověk; paleopatologie; archeogenetika; analýza stabilních izotopů; bioarchaeology; individuality; identity; personhood; Early Middle Ages; paleopathology; archaeogenetics; stable isotope analysis