"Der Vorleser" Bernharda Schlinka. Srovnání knižní a filmové podoby./Bernhard Schlinks "Der Vorleser". Ein Vergleich zwischen Buch und Film. - Ribolová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Téma této bakalářské práce zní "Der Vorleser" Bernharda Schlinka. Srovnání knižní a filmové podoby." První část je věnována autorovi Bernhardu Schlinkovi a souvislostem mezi jeho životem a elementy v románu. Ve druhé části je interpretován román a jeho hlavní postavy. Dále jsou zde popsány vztahy mezi hlavními postavami. Ve třetí části je podrobně analyzován film z hlediska rozdílnosti a jeho následné srovnání s předlohou. V analýze filmu je použita formální metoda, která představí hlavní prvky filmu. Pozornost je zaměřena na přesnost zfilmování a na jeho zpracování poselství z knihy.
Bernhard Schlink´s "Der Vorleser". A comparison between novel and film
Keywords: literarische Analyse; Filmanalyse; Vergleich; Frage der Kollektivschuld; Frage des Generationskonflikts; Liebesbeziehung; literary analysis; film analysis; comparison; matter of collective guilt; matter of generational conflict; love affair