Vliv a působení Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky v České republice - Streichsbierová, Jana (Jihočeská univerzita, 2006)
V úvodu autorka vysvětlí okolnosti vzniku UNHCR, jako nástroje pomoci uprchlíkům po druhé světové válce. Diplomantka poukáže na místo UNHCR v systému organizací OSN. Diplomantka se též pokusí vymezit roli UNHCR z pohledu mezinárodního práva.\\ Těžiště práce bude spočívat v analýze působení UNHCR v České republice po přechodu Československa k demokracii. Popsána bude i situace v oblasti konstituování instituce azylu v českém institucionálním a právním rámci. Zohledněn bude i vývoj problematiky migrace na území ČR v rámci procesu integrace ČR do nadstátních struktur v Evropě a význam této integrace pro oblast uprchlictví.
Leverage and Influence of the UNHCR Branch Office in the Czech Republic
Keywords: uprchlíci; druhá světová válka; mezinárodní právo; demokracie; efugees; World War II; international law; democracy