Vedení účetnictví v zemědělském podniku, vybrané problémy se zřetelem na zásoby - Dohnalová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním cílem bakalářské práce je identifikovat zejména problémové oblasti týkající se zásob, a posoudit, zda tyto problémy vyplývají z daných postupů či konkrétní situace v podniku. Dílčím cílem je zjistit problémy, případné chyby či jiné nedostatky týkající se zásob a analýzy specifik zemědělské výroby v zemědělství, zaměřené na jeho zvláštnosti. Aby byly výsledky aktuální a pravdivé, je vše porovnáváno podle novelizace zákona, která vešla v platnost od 1. 1. 2016. Vybraným podnikatelským subjektem je akciová společnosti CIZ-AGRO, a. s. se sídlem v Cizkrajově. Údaje poskytnuté společností jsou nejvíce čerpány za účetní období v roce 2015. V této části práce jsou nastíněny různé metody oceňování a účtování ve vybraném podniku. Výsledkem bakalářské práce je zhodnocení využívaných metod oceňování a účtování a doporučení, jak odstranit vzniklé problémy, či zefektivnit využívání těchto metod.
Accounting in the Agricultural Enterpriese - Selected Problems in View of Current Assets
Keywords: zásoby; účetnictví; zemědělská produkce; oceňování zásob; accounting; agricultural production; inventory valuation; stock