Tai chi chuan - význam a použití této metody pro životní styl - Caisová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá tradičním čínským bojovým uměním tai chi chuan, jeho významem pro člověka a použitím pro životní styl. Teoretická část charakterizuje zdraví a jeho složky, životní styl, tai chi chuan a jeho filozofii, historický vývoj, energii čchi, jednotlivé styly, sestavy a základní pohyby. Dále je v této části porovnání tai chi chuan s jinými pohybovými systémy. Praktická část se skládá z pedagogického výzkumu ve formě dotazníkového šetření, praktického cvičení a interview. Z dotazníkového šetření vyplývá, že 30 z 34 respondentů (88 %) zná pojem tai chi chuan, jeho přínos vidí v oblasti psychického a fyzického zdraví. Z pedagogického výzkumu dále vyplývá, že cvičení tai chi chuan je vhodné pro všechny věkové kategorie, což uvedlo 29 z 34 respondentů (85 %). Věk respondentů se pohyboval v rozmezí 19 ? 62 let. 34 respondentů cvičilo v rozsahu 0,5 h ? 1 hodiny, 2 krát týdně po dobu 3 měsíců. Během tohoto období došlo ke znatelnému zvýšení celkové psychické pohody a nálady, což jsem si následně ověřila v interview s respondenty. Vzhledem k malému počtu respondentů z běžné populace a nerovnoměrně rozdělených výzkumných skupin (počet, pohlaví, oblast) se tato práce stala pilotní studií.
Tai - chi - chuan - meaning and use this method for life style
Keywords: zdraví; zdravý životní styl; výchova ke zdraví; pohybová aktivita; tai chi chuan; běžná populace; health; health education; healthy lifestyle; movement; tai chi chuan; population