Psychologické a kulturní aspekty vztahu člověk a zvíře - Hemmerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá psychologickými aspekty postojů ke zvířatům a psychologickým kontextem konzumace masa. V teoretické části je probrán historický vývoj postojů ke zvířatům a jejich sociokulturní podmínění, diskutován je etický aspekt našich současných postojů ke zvířatům a psychologické mechanismy související s konzumací masa. Empirická část zkoumá postoje ke zvířatům a závislost přidělení mentálních kapacit určitému živočišnému druhu na jeho vnímané poživatelnosti. Výzkumný soubor se skládá z vegetariánů a veganů (n=207) a konzumentů masa (n=247). Pro lepší interpretaci byl kvantitativní přístup kombinován s kvalitativním šetřením (n=33). Výsledky podporují předpokládaný vliv vegetariánství a pohlaví na postoje ke zvířatům, stejně jako vliv konzumace masa na přisuzování mentálních kapacit.
Psychological and cultural aspects of the human animal relationship
Keywords: postoje ke zvířatům; morální status zvířat; meat paradox; konzumace masa; kognitivní disonance; karnismus; attitudes towards animals; moral status of animals; meat paradox; meat consumption; cognitive dissonance; carnism