Způsob plnění regulačních opatření vybraného územního samosprávného celku jako jeden ze systémů hospodářských opatření pro krizové stavy - Kučerová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2020)
Regulační opatření jsou součástí systému hospodářských opatření pro krizové stavy, přijímají se v případě, kdy je potřeba snížit spotřebu nedostatkových surovin, výrobků či služeb a to pouze po vyhlášení jednoho z krizových stavů, kdy situace nabývá takového rozsahu, že běžné ekonomické nástroje nejsou dostatečně účinné. Tato diplomová práce se zabývá problematikou regulačních opatření, zejména v podmínkách územních samosprávných celků. Pro účely této práce jsou vybrány dvě obce s rozšířenou působností, konkrétně se jedná o obec s rozšířenou působností Uherské Hradiště a obec s rozšířenou působností Písek, u nichž je zjišťováno, jakým způsobem jsou v jejich správním obvodu regulační opatření plněna. Cílem diplomové práce je navrhnout způsob plnění regulačních opatření vybraného územního samosprávného celku nad rámec zpracovaných metodik Správy státních hmotných rezerv. Přičemž by měla být nalezena odpověď na výzkumnou otázku "Jakým způsobem by byla zabezpečena regulační opatření ve vybraném územním samosprávném celku?" Rovněž si diplomová práce dává za cíl, provést komparaci plnění regulačních opatření mezi těmito dvěma obcemi s rozšířenou působností. Ke splnění cíle je využíván metodický pokyn, který je zpracován Správou státních hmotných rezerv, jakožto ústředního správního úřadu v oblasti hospodářských opatřeních pro krizové stavy, při získávání relevantních informací, i při samotném porovnání zpracovaných dokumentů v oblasti této problematiky jednotlivými obcemi s rozšířenou působností, metodiky zpracované vybranými obcemi s rozšířenou působností a informace získány při rozhovorech s kompetentními pracovníky. Na základě takto získaných informací je provedena komparace zvolených obcí s rozšířenou působností i s Metodikou navrženou Správou státních hmotných rezerv a následně vyhodnocení výsledků.
The manner of fulfilling the regulatory measures of the selected territorial self-governing unit as one of the systems of economic measures for crisis situations
Keywords: Regulační opatření hospodářská opatření pro krizové stavy; krizový stav; Správa státních hmotných rezerv; Regulatory measures; economic measures for emergencies; crisis state; The Administration of State Material Reserves