Vyhodnocení plodnosti plemene zwartbles ve vybraném chovu - Staňková, Dana (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce bylo vyhodnocení plodnosti plemene zwartbles v chovu paní Marie Schickerové v Hranicích u Nových Hradů. Ve sledovaném období 3 let (2013 2015) byly celkem u 261 bahnic hodnoceny následující ukazatele: plodnost, intenzita, gravidita, sterilita, prenatální mortalita, poporodní úmrtnost, celková úmrtnost jehňat do odstavu, celkový odchov, odchov z narozených jehňat. Základní reprodukční ukazatele - plodnosti, intenzity, gravidity a celkového odchovu byly porovnány s výsledky stád zapsaných v kontrole užitkovosti v příslušných letech, dále porovnány jejich průměrné hodnoty za sledované období. Byly sledovány faktory, které mají nebo mohou mít vliv na plodnost. Prvním faktorem byl vliv věku na plodnost, druhým vybraným faktorem pořadí bahnění a posledním byl vliv linie. Průměrná plodnost stáda dosáhla 200,39 %. Průměrný podíl oplodnění byl vyhodnocen na úrovni 91,98 %, sterilita dosáhla úrovně 8,02%. Výše celkového odchovu ve stádě činila 159,76 %, intenzita reprodukce dosáhla 184,34 %. Celková úmrtnost jehňat (13,34 %) ovlivnila podíl odchovu z narozených jehňat (86,66 %). Na základě výpočtů byl zjištěn vysoce významný vliv věku a pořadí bahnění na plodnost. Vliv linie nebyl jednoznačně prokázán. Statistické vyhodnocení ukazatelů plodnosti, intenzity reprodukce, gravidity a celkového odchovu ukázalo rozdíly v průměrných hodnotách sledovaného stáda v porovnání se stády v kontrole užitkovosti. Ve sledovaném stádě byly tyto hodnoty výrazně vyšší.
Evaluation of fertility breed zwartbles
Keywords: ovce; plodnost; reprodukční ukazatel; zwartbles; sheep; fertility; parameters of reproduction; zwartbles