Hadí invaze: hrozba pro ostrovní endemity - Kindl, Tibor (Jihočeská univerzita, 2023)
Invaze hadů do nového ostrovního prostředí není příliš časté oproti jiným živočišným invazím (třeba hlodavců nebo koček). Na druhou stranu, každý ochranář přírody již slyšel o obsazení ostrova Guam bojgou hnědou (Boiga irregularis). Není to jen tento had, který byl, za přičinění člověka, recentně zavlečen na nějaký ostrov uprostřed moře. Přesto se tématem hadích invazí z globálního pohledu nikdo doposud nevěnoval. Aby byla tato problematika poznána, je především důležité shromáždit veškeré relevantní studie, které doposud byly vypracovány. Proto je tato práce nejvíce podepírána především případy, které byly podpořeny výzkumem samotné introdukce a případným dopadem na ostrovní biotu. Přestože je takových studií (mimo guamské invaze) relativně málo, je potřebné mít poznatky o hadích invazích do budoucna. Lze totiž předpokládat, že hrozba introdukcí hadů může být pravděpodobnější pod vlivem klimatických změn, lodní dopravy, příp. nepozornými chovateli. Dopady neřízené invaze hadů může mít na ostrovní endemity, biodiverzitu i ekonomiku ostrova.
Invasions of snakes: the threat of insular endemics
Keywords: hadi; invaze; studie; snakes; invasion; studies