Obraz dítěte v současné české příběhové próze (v letech 1990-2010) - Bystřická, Anna (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své diplomové práci na téma Obraz dítěte v současné české příběhové próze (v letech 1990-2010) poukazuji na specifický přínos moderní příběhové prózy ze života dětí. Zachycuji zásadní proměny dětského hrdiny v porevolučním období. Charakterizuji dětského recipienta, s přihlédnutím k vývojovým zvláštnostem dítěte mladšího školního věku. Analýza a interpretace vybraných literárních děl je soustředěna na charakteristiku dětské literární postavy a je založena na subjektivním čtenářském prožitku. Součástí je obrazová příloha s ilustracemi interpretovaných knih. Cílem této diplomové práce je postihnout směřování soudobé české příběhové prózy a těchto poznatků využít při analýze a interpretaci vybraných děl.
Image of the child in the contemporary Czech narative fiction (in the 1990-2010)